MENÜ

Bakos Szilviával

Kreatív rajzolás tanfolyam                                              

Jobb agyféltekés rajzolás módszereivel és még attól is több

Időpontok

 

1. nap és 4. nap      

1. napon és 4. napon készült rajz        4. napon készült rajz és az eredeti fotó

 

A Kreatív rajzolás tanfolyamra érkezők többségének az első néhány mondata között általában elhangzik:
"Csak pálcika embert tudok rajzolni, és kb. általános iskolás koromban rajzoltam legutoljára."

 

Sokszor hallottam már a következő mondatokat is -rá ismersz valamelyikben önmagadra?-:

"Mindig szerettem rajzolni, csak valahogy nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem."

 

"Gyerekkoromban sokat rajzoltam, majd valamiért elmaradt az életemből. Most úgy érzem itt az én időm!"

 

"Már évek óta játszok a gondolattal, hogy vajon én is képes vagyok-e erre? Megtanulhatok-e én is rajzolni?"

 

"Egy ismerősöm járt itt, és csodákat művelt, gondoltam, hátha én is képes vagyok rá!"

 

"Azt hallottam, hogy nagyon jó önismereti és személyiségfejlesztő tréning is egyben ez a tanfolyam. Engem inkább ez az oldala érdekel, és ha még rajzolni is megtanulok, az nagyon jó! Nem akarok én művész lenni, csak megismerni magamat kicsit jobban."

 

A Kreatív rajzolás tanfolyamokon a résztvevők az esetek többségében úgy érkeznek, hogy nemcsak szkeptikusak a módszerrel kapcsolatban -bár kíváncsiak-, hanem a rajzkészségük is teljes mértékben a bal agyfélteke által uralt.

Ez annyit jelent, hogy sablonokból építik fel a képeiket. Nagyon meglepődnek, amikor erre fény derül, és a művészképzősök pedig a legjobban, mert bizony ők sem kivételek a klisék alkalmazása alól.

Már az első nap hatalmas fejlődésen mennek keresztül a hallgatók, amikor a speciális feladatok megoldása közben megtapasztalják, hogy valóban képesek néhány óra után nagyon szép vonalrajzokat és a nap végére szinte valósághű képeket alkotni.

Azt tapasztalom, hogy a rengeteg sikerélmény hatására a személyiségük kinyílik, és fogékonyabbak lesznek a külvilágra. A második napon már nem csak néznek, hanem látnak is!

Meglátnak olyan szépségeket a világban és a környezetükben, melyeket addig a hétköznapokban egyáltalán nem.

Az egymásra épülő feladatok nagyon sok gyakorlásra és "edzésre" adnak lehetőséget a négy nap alatt, melynek kapcsán a negyedik napra (újra)megtanulva a rajzoláshoz szükséges öt alapkészséget (határok-, terek-, viszonyok-, fények és árnyékok-, illetve a teljesség észlelése) képesekké válnak a körülöttük létező világ leképezésére.

 

Időpontok

"Az emberek úgy érzik, nem vehetnek részt rajztanfolyamon, mert még nem tudják, hogyan kell rajzolni." (Betty Edwards, 2009)

Valami megmagyarázhatatlan, belső, mélyről fakadó vonzódást éreznek az emberek a rajzolás iránt. Csodálattal adóznak a személy felé, aki képes ilyen alkotásokat készíteni. Egy szép rajz láttán úgy érzik, ők sosem lennének rá képesek. Úgy gondolják, hogy erre születni kell és isten áldotta tehetség kell hozzá.

 Az igazság pedig az, hogy mindenkiben benne van ez a képesség, csupán egy módszer kell, ami felszínre hozza.

"Boldogok azok, akik észreveszik a szépet olyan helyeken, ahol mások semmit sem látnak. Minden szép, csak jól kell tudni nézni."
(Pissarro)

Röviden és velősen ezt tanuljuk meg a 4 nap alatt! A többi ajándék! smile

 

Ajándék, hogy

 • a rajzolás által jobban megismered személyiséged eddig talán rejtett oldalát, a kis művészt, aki mindig is ott kuksolt szíved mélyén arra várva, hogy végre észre vedd, kézen fogd, és tanítsd!
 • a sikerélmények által, melyeket az eredményre vezető rajztechnikák adnak meg Neked, fejlődik az önbizalmad!
 • megismerheted a flow élményt, az elmélyedést, ami megnyugtat és örömet ad.
 • megerősödik a koncentráló képességed a különleges gyakorlatok által, melyeket otthon is alkalmazhatsz, hogy még jobb legyél
 • biztosan észrevetted, hogy amiről írok nem csak a rajzkészségedről szól, hanem arról is, ha átülteted a tanultakat a mindennapjaidba, akkor kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élhetsz. Ez már Rajtad múlik!

Mint az is, hogy ne habozz, hanem vágj bele! Jelentkezz!

 

Időpontok

 

Ám ha szeretnél, olvass tovább! smile

Egy kis képes összefoglaló még a kezdetekből:

 

 

Többek között Dr. Betty Edwards, kaliforniai rajztanár-professzor munkásságára, eredményeire, és Jobb agyféltekés rajzolás című könyvére; Susan Dorothea White, Rajzolj úgy, mint Da Vinci; Szunyoghy András Rajz ABC kezdőknek és haladóknak, illetve első sorban grafikusi és tanári tapasztalataimra alapozva dolgoztam ki a Kreatív rajzolás tanfolyamot. A mai formáját további könyvek (lásd a lap alján),  rajzmetodikai módszerek tanulmányozása és immár több éves kutató munka után véglegesítettem azzal a kitétellel, hogy folyamatosan fejlesztem. Azzal a céllal, hogy, a tanfolyam résztvevői kivétel nélkül maximális sikerélménnyel, elégedettséggel, és határozottan megnövekedett önbizalommal rendelkezzenek a Kreatív rajzolás kurzusok végére.

 

Mi történik egy Kreatív rajzolás kurzuson?

"Mások ötleteiből merítve, felfedezhetjük önmagunkat." (Ingres)

Összejön néhány ember. A többség olyan, aki azt állítja, hogy rajztudása megállt a pálcika ember megalkotásánál, és igencsak kíváncsian várja, vajon ez az állapot változik-e. Egy-két fő azt mondja, szokott rajzolgatni, és szeretné kipróbálni vajon milyen pluszt adhat a tudásához a tanfolyam. Olykor szkeptikusok is felbukkannak, akik azért jönnek el, mert egyszerűen képtelenségnek tartják, hogy ilyen rövid idő alatt akkora változások történnek, mint, amit a lenti képgalériában látnak. Pedig igaz. A képgalériában található képeket olyan emberek rajzolták, akik azt hitték, hogy sohasem fognak ilyet alkotni. Olyanok, akik tényleg csak pálcika embert tudtak legelőször vagy egyszerűen átlagos rajztudással bírtak. Semmilyen rajzoktatásban korábban nem részesültek az általános iskolában tapasztaltakon kívül. 

Milyen varázslat történik itt?

Egyszerre semmilyen varázslat és mégis különleges átalakulás.

Egyszerűen elsajátítható rajztechnikák segítségével hozzuk felszínre az eddig is benned lakozó képességeket. A tovább fejlesztett tanfolyamon 4 nap alatt, ahogy lépésről lépésre haladunk előre egyre jobban erősödik az önbecsülésed és önbizalmad, mert megtapasztalod, hogy minden feladatot egyszerűen képes vagy megoldani. Ráadásul eredményeid sokkal jobbak az általad elvártnál, és csodaszép rajzokat készítesz.

 

Mindezt segítik a speciális energetikai és koncentrációs feladatok, illetve a Brain Gym Kineziológia tanulási hatékonyságot fejlesztő feladatai, melyek méginkább segítik a jobb és bal agyféltekénk közötti kapcsolat megerősítését. Ez az út pedig a Kreatív Énünk felbukkanásához vezet, és mint ilyen, új világszemléletet, látásmódot ad!

Magyarul, aki becsülettel végig csinálja a feladatokat, annak megmutatja a Világ a sokszínűségét és szépségét!

 

A Képgalériában található utolsó néhány kép az első nap első rajzai, illetve az utolsó napon készült rajzok. A fejlődés vitathatatlan! A többiek is hasonlóan kezdték, és meg lehet nézni, hová is jutottak! 

 Az utolsó napi munka kontra legelső rajz

A további képeket az oldal legalján találod! Képgaléria smile

Most Rajtad a sor! Jelentkezz bátran!

Nem véletlenül olvasod ezeket a sorokat!

 

Időpontok

 

A továbbiakban néhány résztvevő véleménye olvasható:

 

„Régen gondolkoztam azon, hogy képes vagyok-e én is úgy rajzolni, mint ahogy az interneten láttam a képeket. Valóban bennem is ott lakozik-e egy „művész”, így jelentkeztem a tanfolyamra, mint egy szkeptikus. Egy mesés utat jártam be, és döntse el, aki látja a képeimet, hogy mit lehet kihozni magunkból!” K. Krisztián

 

„Nagyon tetszett. Nem csak a rajztudásom fejlődött, és nem csak rajztanfolyamon vehettem részt, hanem számomra egyben önismereti tanfolyam is volt. Minden nap a korlátaimat feszegettem, és minden nappal egyre tovább haladtam. Köszönöm ezt a négy napot, nagyon jó élményekkel gazdagodtam. A való életben is használni fogom az itt szerzett tapasztalatokat.” K. Edina

 

„Az első napon minimális rajztudással, kevés önbizalommal érkeztem a tanfolyamra. Az utolsó nap meglepő módon –számomra- egy remekmű megalkotásával ért véget. Mindezt a Tanárnő odaadó türelmével és szakértelmével értem el. Köszönöm, hogy részt vehettem a tanfolyamon, rengeteg élménnyel gazdagodtam. A hangulat is, és a társaság is remek volt.” G-né L. Erzsébet

 

Van, aki csupán tőszavakban és rövid mondatokban kommentálta a tanfolyamot:

 

„Nagyon jó, király, családias, csodálatos! Nagyon örülök, hogy megtanultam igazán rajzolni! Életem jó döntése volt!” Sz. Bence

 

„A tanfolyam hatalmas élmény volt számomra. Hihetetlennek tűnik, de tényleg igaz, hogy a pálcikaembertől pár nap alatt el lehet jutni a rajzolásig. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Köszönöm a lehetőséget!” M. Viktória

 

„Imádtam minden percét! Rajztanfolyam mellett lelki kurzuson is részt vehettünk. Hihetetlen önbizalom növelő ez a 4 nap! Megmutatja, hogy mire is képes az ember! És ami jó, hogy mindezt az élet más területén is alkalmazhatjuk!” T. Polett

 

 

„Legutoljára általános iskolában rajzoltam. Ez már 30 éve volt. Rajztudásom szinte nulla volt, ahogy a többieké is, ahogy láttam. Elképesztő, hogy a 4. napon felismerhető portrét rajzoltunk mindannyian! Ráadásul nagyon jó volt az egész! Minden szempontból megérte eljönni!” K. János

 

 

Többen vettek részt a tanfolyamon olyanok, akik már a 70-et is betöltötték!

 

„Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne irányítás mellett tökéletesíteni kezdetleges rajztudásomat. Éltem a lehetőséggel és korom ellenére (74 év) beiratkoztam a Kreatív rajzolás tanfolyamra. A tanfolyam nagyon jó hangulatban telt el, igazi feltöltődés volt számomra! Jó úton indított el, hogy önszorgalomból otthon is folytathassam az itt szerzett tapasztalatokat és tudást.” Dr. I. Imréné

 

Még néhány gondolat, különböző korosztályoktól:

 

„Több ismerősöm is járt már a Kreatív rajzolás tanfolyamon, és nagyon tetszettek nekem az alkotások és a fejlődés. Régóta szerettem volna egyébként is megtanulni rajzolni, és most eljött az ideje! Nagyon jól éreztem magam, én is nagyon sokat tanultam és fejlődtem. Néhány hiányosságomra is rájöttem, illetve inkább azt mondanám, hogy tudatosodott bennem. Így tehát tanultam figyelmet, pontosságot és türelmet is. A tanfolyam jó hangulatban telt el, igaz valamennyi napon elfáradtam, és a mai nap (az előző napi és a mai sikerélmények hatására is) meghozta nálam azt a fajta felismerést, hogy ha akarom mindent elérhetek! Talán még a kézírásom is javult!” Sz-né N. Margit

 

„Nagyon pozitív élmény volt a tanfolyam. Magamnak könyvből már régóta próbáltam volna megtanulni rajzolni, de így sokkalta könnyebb és egyszerűbb volt. Nagyon jó társaság volt, jó feladatok voltak, és a tanfolyam is szórakoztató volt! Minden egyes perce megérte az időt és a pénzt is!” B. Attila

 

„Imádtam minden percét! Rajztanfolyam mellett lelki kurzuson is részt vehettünk. Hihetetlen önbizalom növelő ez a 4 nap! Megmutatja, hogy mire is képes az ember! És ami jó, hogy mindezt az élet más területén is alkalmazhatjuk!” T. Polett

 

Sőt olyan is előfordult, akivel félig magyarul félig angolul társalogtunk. Ő angolul írta le véleményét:

 

„Combined spiritual experience, relaxation and meditation techniques with drawing techniques. Instructor has very good psychological abilities to get the most out of each student. Instructor provides customized experience to every participant. Instructor is a multi-skilled individual, she is able to provide great input from multiple, complementary fields. A great experience, highly recommended to anybody interested in learning creative drawing. Thank you very much for the experience!” Alex P.

 

További Résztvevők véleménye a tanfolyamról

 

 

 

A Kreatív rajzolás tanfolyam időpontjai*


A foglalkozások 
reggel 8 órától délután kb. 16-17 óráig tartanak egyéni munkatempótól függően. I
ntenzív kurzus 13 éves kortól fiataloknak és felnőtteknek (felső korhatár nincs),

a csoportok létszáma általában max. 12 fő.     

 

2019. ..... 4 NAP azaz két hétvége!smile

Tanfolyamvezető: Bakos Szilvia

e-mail: kreativrajzolas@gmail.com

mobil: 06 30/ 627-1177

 

Jelentkezz bátran!

  A 4 napos Kreatív rajzolás tanfolyam, amely a fentebb leírtakon kívül még tartalmazza

 • a kulturált, kényelmes környezetet a hatékony tanulásért,

 • a korlátlan mennyiségű víz, tea, kávé fogyasztását,

 • az egyénre szabott segítő figyelmet,

 • a tudás hatékony és maximális átadását, mely összesen 20 év tanári és 10 év rajz- és festészet oktatói tevékenységből merít,

 • a szükséges és felhasznált rajzeszközök árát, melyek egy részét a tanfolyam után a résztvevők haza is vihetik, illetve az elkészített rajzokat is

 • jegyzetet a legfontosabb rajzos ismeretekről

 • jegyzetet a hatékony tanulást segítő gyakorlatsorról

 • hanganyagot a vizualizációs gyakorlatról

 • útmutatást a hogyan továbbról

 • a tanfolyam után folyamatos konzultációs lehetőséget a továbbfejlődés érdekében

 • És fontos, hogy ez a 4 nap több! Jelentősen többet kapsz más 3 napos kurzusokhoz képest!

A tanfolyam díja 39.990 Ft/fő.

Ha szeretsz számolgatni, egy kis matek:

naponta ez csak 9998 Ft/nap, mely óradíjra lebontva 1249 Ft/óra.

Gondold csak végig! Nem ingyen, és lehet hogy nem is olcsón, mégis meglehetősen jó áron kapsz egy életre szóló tudást, ami nem törik el, nem veheti el tőled senki, sőt örömet és sikerélményt okoz számodra egy életen át, ha szeretnéd!

 

A tanfolyam helyszíne:

Debrecen, Iparkamara u. 4. 1.em./14.

 

Az újabb időpontokat folyamatosan írom ki, amint aktuálissá válnak.

Kérlek, amikor elküldöd számomra a jelentkezésedet, azt is tüntesd fel a levélben, hogy melyik csoportba szeretnéd magad regisztrálni!

pl.: A tanfolyam dátuma.....-én induló csoportba szeretnék jelentkezni. Név:...; Telefonszám:...; Cím:....

 

A Kreatív rajzolás tanfolyamok Facebook oldala:

Kattints a képre!

 

A tanfolyamokon felhasznált és ajánlott szakirodalom:

Barcsay Jenő: Művészeti anatómia, Corvina Kiadó, Budapest, 2008

Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás. Bioenergetic Kiadó, Budapest, 2009,  Idézet: 3. oldal

Betty Edwards: Színes jobb agyféltekés rajzolás. Bioenergetic Kiadó, Budapest, 2010

Brian Bagnall: Rajzolás és festés, Hajja & Fiai Könyvkiadó

Curtis Tappenden: Akvarell ceruza varázskészlet. Ventus Libro Kiadó, Budapest 2007

Hazel Harrison: Művészakadémia, Glória Kiadó, Budapest, 1996

Jack Hamm: How to draw animals, Grosset & Dunlap, New York, 1976

Jack Hamm: Drawing Scenery: landscapes and seascapes, Grosset & Dunlap, New York, 1978

Így könnyű rajzolni sorozat kiadványai, Szalay Könyvkiadó, 2008

Király Sándor: Általános színtan és látáselmélet, Tankönyvkiadó, Budapest, 1983

Lilian Verner Bonds: Színgyógyászat, Szukits Könyvkiadó, 2009

Pósa Ede: A pasztell-festészet titkai, Cser Kiadó, 2001

Rajz és festőiskola, Pannon Literatúra, Kisújszállás, 2008

Stan Smith: A rajzolás iskolája, Officina Nove, Budapest, 1998

Susan Dorothea White: Rajzoljunk úgy, mint Leonardo Da Vinci, Ventus Libro Kiadó, Budapest, 2007

Szunyoghy András: Rajz ABC kezdőknek és haladóknak, Kossuth Kiadó, 2003

Tanulj meg rajzolni sorozat kiadványai, Holló és Társa Kiadó

 

 

 A rajz- és festészet tanfolyamaim nyilvántartási száma: 00995-2010

 

Képgaléria  

Oldal tetejére

Időpontokhoz

Asztali nézet